Spis treści
Przyczyny alergii po transfuzji krwi
Transfuzje krwi są niezbędne w wielu sytuacjach medycznych, takich jak poważne urazy, operacje czy leczenie niektórych chorób krwi, do których należy m.in. anemia sierpowata.
![Widok pobierania krwi przez rurkę z żyły łokciowej](https://d-pt.ppstatic.pl/k/r/1/3d/ec/65f4063c8898f_p.jpg?1710491196)
Jednak transfuzje mogą prowadzić do poważnych skutków ubocznych, wśród których reakcje alergiczne są szczególnie powszechne, zwłaszcza u dzieci. Alergeny odpowiedzialne za te reakcje nie zawsze są jednak znane.
Na potencjalny związek między reakcjami uczulenia na transfuzję a alergiami pokarmowymi uwagę zwrócił zespół dr Ryu Yanagisawa ze Szpitala Uniwersyteckiego Shinshu w Japonii. Ich wcześniejsze badania sugerowały, że pacjenci pediatryczni z alergiami pokarmowymi byli bardziej podatni na alergię potransfuzyją, znaną jako allergic transfusion reaction (ATR).
Dieta dawcy krwi a ryzyko reakcji alergicznych u biorcy
By sprawdzić związek między dietą dawcy krwi a ryzykiem wystąpienia reakcji alergicznej u biorcy, od maja 2022 r. do grudnia 2023 r. naukowcy przeprowadzili serię badań, w których uczestniczyło ponad 100 pacjentów pediatrycznych z alergią na jaja, pszenicę lub mleko. Pobierali także krew od zdrowych dawców przed i po spożyciu tych produktów.
Naukowcy przeprowadzili testy aktywacji bazofilów (BAT), które oceniają aktywację białych krwinek, silnie zaangażowanych w reakcje alergiczne.
U pacjentów z alergią na jaja aktywacja białych krwinek w testach BAT były znacznie wyższe, gdy krew została poddana działaniu surowicy dawców, którzy spożyli jaja. Co więcej, surowica uzyskana z próbek krwi pobranych cztery godziny po spożyciu jaj skutkowała znacznie wyższymi poziomami BAT niż te pobrane dwie godziny po spożyciu jaj. Wyniki dla mleka i pszenicy były bardziej zróżnicowane, a poziomy BAT wzrosły dopiero po ekspozycji na surowicę jednego z dwóch dawców.
Potencjalne skutki odkrycia dla przetaczania krwi
Naukowcy zdecydowali się przeprowadzić testy BAT z surowicą krwi od szesnastu dodatkowych dawców. Zaobserwowano pewne różnice między dawcami, ale zazwyczaj próbki krwi uzyskane po spożyciu jaja aktywowały bazofile w przypadku alergii na jaja z wysokim poziomem IgE swoistych dla białka jaja. Podobnie podwyższony poziom BAT u pacjentów z alergią na mleko i pszenicę był powiązany ze specyficznymi dla alergenu poziomami IgE.
Badania wskazują, że alergia po transfuzji może być wywołana obecnością alergenów we krwi dawcy, wynikającą z jego diety przed oddaniem krwi.
– W przyszłości można będzie z góry przewidzieć, kto najprawdopodobniej cierpi na alergię potransfuzyjną (ATR). Mając wystarczająco dużo czasu, można by opracować środki zapobiegawcze i przeciwdziałające ATR, co doprowadziłoby do bezpieczniejszych transfuzji krwi – podsumował główny autor badania.
Źródło:
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?