Piyrogi Łomnicańskie to najbardziej charakterystyczna z potraw jadanych od wieków przez czarnych górali mieszkających koło Piwnicznej-Zdroju. Współcześnie jest to również nazwa grupy folkowej, którą utworzyli mieszkańcy sąsiadującej z Piwniczną wsi Łomnica-Zdrój. Występ w sobotnie popołudnie Piyrogów Łomnicańskich na rynku był jedną z atrakcji tegorocznych imienin miasteczka, czyli Dni Piwnicznej. Gorącą atmosferę koncertu studził nieco deszcz, płosząc sprzed estrady mieszkańców i turystów.
Goście imprezy chętnie ustawiali się w kolejkach do kramów lokalnych stowarzyszeń społeczno-kulturalnych, gdzie serwowano m.in. gorące piyrogi łomnicańskie, kwaśnicę i inne specjały kuchni regionalnej. Na kramach podziwiano także kunszt ludowych artystów prezentujących swe dzieła i sposób ich wykonywania. W niedzielę pogoda była łaskawsza dla uczestników. Dniom Piwnicznej towarzyszył Piknik Europejski zorganizowany przez Samorząd Województwa Małopolskiego.
Wideo
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!