Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Miasteczko Galicyjskie. Festiwal Kulinarny Kociołek Galicyjski

Stanisław Śmierciak
fot. archiwum
Miasteczko Galicyjskie w Nowym Sączu będzie już czwarty raz miejscem Festiwalu Kulinarnego o nazwie Kociołek Galicyjski. Imprezę pełną atrakcji zaplanowano na najbliższą niedzielę.

Zobacz także: Krzysztof Krauze ogląda Miasteczko Galicyjskie [ZDJĘCIA]

- Celem "Kociołka Galicyjskiego" jest przypomnienie galicyjskich tradycji regionalnych w sferze kulinarnej, a właściwie kuchenno-biesiadnej - mówi Sławek Czop, rządzący w Miasteczku Galicyjskim. - Chcemy nie tylko pokazać, co i jak jadali nasi przodkowie, ale również zainspirować uczestników festiwalu do wdrażania dawnych receptur kuchennych we współczesność rodzinnych domów i restauracji.

Na stoiskach rozłożonych w scenerii miasteczka sprzed wieku będzie okazja smakować zapomniane dania serwowane przez babcie. Choćby bryjkę, czyli mąkę razową gotowaną na wodzie lub mleku. Od tej potrawy wywodziła się jedna z potocznych nazw Starego Sącza.

Po południu artystycznym "deserem" będą występy zespołów regionalnych. Zaprezentują się "Piyrogi Łomnicańskie", "Dolina Dunajca" i "Podegrodzcy Chłopcy".

od 7 lat
Wideo

Jak głosujemy w II turze wyborów samorządowych

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto