Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowosądecki półfinał Małopolskiego Smaku [ZDJĘCIA]

Stanisław Śmierciak
fot. stanisław śmierciak
Zdobywcą Grand Prix nowosądeckich eliminacji VIII Festiwalu Kulinarnego "Małopolski Smak" została Restauracja & Pub Laguna z Gorlic. Prowadzi je Maria Olczyk. Nagrodę odbierała w niedzielę na Rynku w Nowym Sączu, gdzie odbyły się konkursowe zmagania. W tropikalnym skwarze swoje przysmaki serwowało 22 wystawców: firm, kół gospodyń wiejskich, pasiek, a także gospodarstw agroturystycznych. Podczas imprezy laury rozdawali jurorzy i publiczność.

Jurorzy poza Grand Prix przyznali też nagrody. Drugą dostała Przetwórnia Owoców i Warzyw Prospona z Nowego Sącza za powidło śliwkowe. Trzecią - Gospodarstwo Agroturystyczne Magdaleny Zygmunt z Juraszowej za kozinę z sosem miętowym.

Pokaz gotowania na żywo wygrała Bohema z Nowego Sącza, serwująca placuszki pasterskie zapiekane w sosie kurkowym. Publiczność przyznała laury w kilku kategoriach: Ekologiczne przysmaki - Gospodarstwo ekologiczne Jadwiga Krok z Białej Niżnej za pieczonego kurczaka sądeckiego.

Tradycyjne specjały - Gospodarstwo Pasieczne "Kószka" Piotra Kołacza z Gródka nad Dunajcem za miód spadziowy. Smakołyki z legendą - Prospona Nowy Sącz za powidło śliwkowe. Jak u mamy - "Przyjazna Ziemia Limanowska" za bigos na owocach.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na krakow.naszemiasto.pl Nasze Miasto