5 dkg cukru pudru
1 jajko
12 dkg miękkiej margaryny
1 cytryna
30 dkg mąki
po jednym opakowaniu polewy czekoladowej mlecznej i białej
mąka do posypania stolnicy
Sposób przygotowania
Mąkę wysypać na stolnicę i posiekać z margaryną, cytrynę sparzyć wrzątkiem osuszyć i zetrzeć skórkę. Z połowy cytryny wycisnąć sok. Do mąki z tłuszczem dodać jajko, cukier puder, skórkę i sok cytrynowy. Ciasto szybko zagnieść, zawinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkować na stolnicy posypanej mąką na grubość pół centymetra. Foremkami wycinać zwierzątka. Ciasteczka ułożyć na blasze pokrytej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w temp. 180 st. Ciasteczka odstawić do ostudzenia. Polewę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, oblać kontury zwierzątek i udekorować i pozostawić do wyschnięcia.
Słodki zając
Zmielić 60 dkg tłustego twarogu, namoczyć w zimnej wodzie 3 łyżki żelatyny i rozpuścić w 5 łyżkach soku pomarańczowego, ubić na parze 3 żółtka i 3/4 szklanki cukru. Naczynie zdjąć z ognia i ubijać aż żółtka ostygną. Do twarogu mieszając dodać żółtka. Następnie wlać zastygającą żelatynę i olejek waniliowy. Formę w kształcie zajączka posmarować i włożyć ser. Wstawić na 8 godzin do lodówki. Po 8 godzinach wyjąć go z formy postawić na talerzyku. Dookoła udekorować owocami kandyzowanymi.
Smacznego życzy
Wiesława Baszanowska z Gdyni
Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?