MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Gdzie zjeść lody w Nowym Sączu? Odkryj wyjątkowe miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Najlepsze lody w Nowym Sączu
Najlepsze lody w Nowym Sączu badmanproduction
Zobacz, gdzie możesz znaleźć lodziarnie w Nowym Sączu. Z całą pewnością lody są przez wszystkich kojarzone z sezonem letnim. Chyba nikt nie wyobraża sobie słonecznego, gorącego dnia bez tego ożywczego deseru. Zobacz, jakie są ich rodzaje. Zajrzyj do katalogu firm i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie w Nowym Sączu.

Spis treści

Gdzie zjeść lody w Nowym Sączu?

Przejrzyj wizytówki w katalogu firm i zdecyduj, które miejsce wybierzesz. Sprawdź, gdzie znajdują się lodziarnie i jakie rodzaje lodów oferują.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie w Nowym Sączu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni w Nowym Sączu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody zjesz w lodziarniach w Nowym Sączu?

  • Lody włoskie

Robi się je z łączonych z wodą mieszanek w proszku. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podawane są w formie stożka w waflu. W procesie produkcji napowietrza się je, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Ich konsystencja jest kremowa i delikatna. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale można też spotkać np. pistacjowe, malinowe, truskawkowe. A oprócz tego możemy zażyczyć sobie polewę, także w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają miękką, kremową konsystencję, o wiele bardziej zwartą, a temperatura mrożenia jest niższa. Również są podawane w waflu w formie stożka. Pomijany jest jednak zabieg napowietrzania. Z tego powodu ich wygląd jest trochę inny niż lodów włoskich, występują zaś w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Odróżniają się od pozostałych tym, że nie zawierają w swoim składzie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To najczęściej sorbety albo lody robione z wegańskich zamienników np. mleka kokosowego, sojowego lub z nerkowca z owocami. Są tak samo smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i na pewno bardzo zdrowe.

To warto wiedzieć

Jak wyglądały lodziarnie w dawnej Polsce?

W czasach powojennych zaczęto produkować lody na szerszą skalę. Rzemieślnicy kręcili je w specjalnych maszynkach. Były serwowane na waflach lub andrutach. Zaczęto sprzedawać również te na patyku. Lodziarnie w Nowym Sączu powstawały w okolicach centrum i najpopularniejszych ulicach. Lody można było dostać jedynie latem, z tego też powodu był to deser, na który czekano cały rok i cieszył się on dużym zainteresowaniem w sezonie.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
od 7 lat
Wideo

Leczo warzywne. Przepis na obiad bez mięsa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto