Babka makowa. Przepis na pyszne ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Smakuje doskonale

Katarzyna Puczyńska
Katarzyna Puczyńska
Wypróbuj prosty przepis na babkę makową. Gwarantuję, smakuje doskonale. Kliknij w galerię i zapoznaj się z przepisem.
Wypróbuj prosty przepis na babkę makową. Gwarantuję, smakuje doskonale. Kliknij w galerię i zapoznaj się z przepisem. Katarzyna Puczyńska
Lubisz ciasto z makiem? Mam przepis na doskonałą babkę makową, którą pokochasz od pierwszego kęsa. To wilgotny, aromatyczny i rewelacyjny wypiek, który posmakuje każdemu. Jego przygotowanie jest banalnie proste i nie zajmuje dużo czasu. Babka makowa jest pyszna, dlatego koniecznie wypróbuj ten przepis.

W skrócie

Mamy dla Ciebie przepis na babkę makową oblaną cytrynowym lukrem. To pyszny, wilgotny wypiek, który zawsze się udaje. Możesz ją udekorować także polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Polecamy użyć gotowego zmielonego maku, co znacznie oszczędzi czas. Ciasto będzie pięknie pachnieć, jeśli dodamy do niego odrobinę zapachu arakowego lub waniliowego.

Sprawdź także: Kluski z makiem na Wigilię. Przepis na tradycyjny deser. Ważny jest pewien składnik

Przepis na babkę makową

Czas przygotowania: ok. 20 min. + ok. 1 godziny pieczenia,
poziom trudności: łatwy.

Przygotowania ciasta zacznij od maku. Najpierw wsyp mak do miseczki i wymieszaj go z 8 łyżkami gorącej wody.
Przygotowania ciasta zacznij od maku. Najpierw wsyp mak do miseczki i wymieszaj go z 8 łyżkami gorącej wody.

Katarzyna Puczyńska

Składniki:

  • 200 g zmielonego maku,
  • 8 łyżek gorącej wody,
  • 250 g margaryny lub masła,
  • 1 szklanka cukru,
  • cukier waniliowy (jedno opakowanie, 16 g),
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 5 jajek,
  • zapach arakowy lub migdałowy,
  • lukier cytrynowy.

Jak zrobić babkę makową?

  1. Zacznij od przygotowania maku: wsyp mak do miseczki i dodaj 8 łyżek gorącej wody. Całość wymieszaj i odstaw.
  2. W drugiej misce wymieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia.
  3. Masło lub margarynę utrzyj z cukrem zwykłym i waniliowym.
  4. Cały czas ucierając, dodawaj mak.
  5. Następnie dodawaj na zmianę porcje jajek i mąki.
  6. Przelej ciasto do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  7. Piecz babkę ok. 1 godz. w 170 stopniach.
  8. Wystudzone ciasto polej lukrem cytrynowym (cukier puder utrzyj z sokiem z cytryny).

Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni:

Roboty, z którymi pieczenie to przyjemność

kup najtaniej

KitchenAid

KitchenAid Heavy Duty 5KSM7591XEER Czerwony

3 799,00 zł

kup najtaniej

Electrolux

Electrolux Create 5 E5KM1-4BPT

849,00 zł

kup najtaniej

Bosch

Bosch MUM5 MUM58364

1 449,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Titanium Chef Baker XL KVL85.224SI

2 999,00 zł

kup najtaniej

Kenwood

Kenwood Prospero+ KHC29.J0WH

754,90 zł

kup najtaniej

KitchenAid

KitchenAid Classic 5K45SSEWH Biały

1 849,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Strefa Biznesu - Sytuacja na rynku gastronomicznym

Materiał oryginalny: Babka makowa. Przepis na pyszne ciasto z makiem, które zawsze się udaje. Smakuje doskonale - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie