Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką...
fot. Fot. Maria Cebula

Ciasta drożdżowe jak u babci. Jak one to robiły? Zdradzamy sprawdzone przepisy na placki drożdżowe jak dawniej

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Składniki na ciasto
1/2 kg mąki
szklanka mleka
5 dag drożdży
2 żółtka
jajko
3/4 szklanki cukru
10 dag masła
szczypta soli

Składniki na kruszonkę
10 dag masła
10 dag cukru
10 dag mąki

Dodatkowo
2 kg śliwek
cynamon
cukier puder do posypania po upieczeniu

Wykonanie
Rozkruszone drożdże wymieszać z cukrem, dodać żółtko i jajko. Ubić na gładką masę, dodać ciepłe mleko, mąkę i sól. Wyrobić, tak żeby ciasto odchodziło od rąk. Do ciasta dodać roztopione i ostudzone masło. Zostawić do wyrośnięcia.
W międzyczasie zrobić kruszonkę. Podane składniki połączyć i wstawić do lodówki.
Śliwki wydrylować i pokroić.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować i położyć na blachę. Ułożyć śliwki, posypać cynamonem i kruszonką.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 50 minut.
Przepis Marii Cebuli

Zobacz również

Gminny Dzień Strażaka w Baszkowie. Były odznaczenia i podziękowania

Gminny Dzień Strażaka w Baszkowie. Były odznaczenia i podziękowania

Rodzinny park w Muszynie już otwarty. To kolejna atrakcja turystyczna uzdrowiska

Rodzinny park w Muszynie już otwarty. To kolejna atrakcja turystyczna uzdrowiska

Polecamy

Jacek Migacz ponownie wójtem gminy Grybów

Jacek Migacz ponownie wójtem gminy Grybów

Paweł Fyda ponownie pokieruje miastem Grybów

Paweł Fyda ponownie pokieruje miastem Grybów

Mistrzostwa Europy Pokemon już w ten weekend. Zobacz, gdzie obejrzeć

Mistrzostwa Europy Pokemon już w ten weekend. Zobacz, gdzie obejrzeć