Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 14
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko...
fot. ivabalk/pixabay.com

Co zrobić, żeby grill był zdrowszy? Te metody polecają dietetycy. Zobacz najlepsze sposoby na przygotowanie pysznych dań z grilla

Używaj marynat

Nasycenie jedzenia smakiem przed pieczeniem nie tylko poprawia jego walory, ale przede wszystkim hamuje niekorzystne reakcje, które prowadzą do powstawania w nim rakotwórczych związków.

Najlepiej używaj marynaty, a oprócz ziół i przypraw korzennych uwzględniaj w niej jakikolwiek alkohol, nawet ten mocny. Marynatę stosuj w ilości ok. 125 ml (1/2 szklanki) na 0,5 kg mięsa. Dobrze wchłaniają ją produkty takie jak ryby, owoce morza (np. krewetki), grzyby i bakłażany – na ich zamarynowanie potrzeba mniej czasu.

Aby poprawić przenikanie składników smakowych do mięsa, można ponacinać jego powierzchnię nożem.

Zobacz również

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

W Łodzi odbędą się turnieje strefowe w koszykówce 3x3. Miejsce w Basketmanii czeka

Kluczowe elementy łącznika obwodnicy Szczecinka. Już robią wrażenie [ZDJĘCIA]

Kluczowe elementy łącznika obwodnicy Szczecinka. Już robią wrażenie [ZDJĘCIA]

Polecamy

Oto skład nowej Rady Powiatu Nowosądeckiego

Oto skład nowej Rady Powiatu Nowosądeckiego

Nowy skład Rady Miasta Nowego Sącza. Jest kilka zmian

Nowy skład Rady Miasta Nowego Sącza. Jest kilka zmian

Łososina Dolna ma nowego wójta. To Adam Wolak

Łososina Dolna ma nowego wójta. To Adam Wolak