![W bieżącym roku będziemy poszukiwać naturalnych, a...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/b2/fb/61dec4a5c7239_o_large.jpg)
Dieta klimatyczna, rolnictwo regeneratywne czy nostalgia food to nowe trendy w żywieniu 2022. Ma być zero waste
Magiczne grzyby i inne nowe materiały
W bieżącym roku będziemy poszukiwać naturalnych, a jednocześnie „magicznych” materiałów, które będą miały szerokie spektrum zastosowania.
Do tej grupy należeć będą grzyby! To w nich upatruje się szczególnych właściwości pomagających zastąpić mięso, a nawet owoce morza czy skórę w produkcji odzieży. Jeden z japońskich grzybów Koji bogaty jest w aromaty umami i świetnie podbija smak, co może stać się prawdziwym hitem w produkcji roślinnego mięsa. A walka toczy się właśnie o smak, który pomoże dorównać temu kojarzonemu ze zwierzęcym.
Kalifornijska firma stworzyła roślinny bekon, którego smak jest równie dobry, jak oryginalny. Grzyby wpływają również pozytywnie na bioróżnorodność, a ich właściwości będą wykorzystywane do rozkładania plastiku.