Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dni Gorczańskie w Kamienicy. Na inaugurację regionalne rozkosze dla podniebienia [ZDJĘCIA]

Stanisław Śmierciak
Stanisław Śmierciak
W sobotę, 27 lipca 2019 r.) rozpoczęły się XXXIX Dni Gorczańskie w Kamienicy, którym wedle zwyczaju patronuje medialnie "Gazeta Krakowska". Pierwszą z wielu atrakcji był Przegląd Kulinarny Kół Gospodyń Wiejskich, a tych w gminie Kamienica działa kilka.

W konkursowe szranki stanęły także ekipy zaprzyjaźnionych a Kamienicą gmin z Niemiec, Węgier i Słowacji oraz gminy Komorniki w Wielkopolsce. Jak zwykle swe kulinarne umiejętności zaprezentowali również myśliwi z kół łowieckich mających swe rewiry w Gorcach i Beskidzie Wyspowym. Wielkiemu ucztowaniu, ocenianemu przez jury, towarzyszyła góralska muzyka i tańce. Wśród bardzo wielu gości, mieszkańców gminy i turystów, byli parlamentarzyści, na czele z Janem Hamerskim, teraz senatorem, a wcześniej, przez wiele lat, prezesem Zarządu Głównego Związku Podhalan.

W tym roku fachowi jurorzy Festiwalu Smaków nie zdołali uporać się z wytypowaniem jednego laureata głównej nagrody i miejsc pierwszych przyznali równorzędnie aż trzy. Tak uhonorowano Koła Gospodyń Wiejskich w Kamienicy Dolnej, Zbludzy i Zalesiu.

KGW z Kamienicy Dolnej urzekło kapustą z pęczkami, grochem i bobem.

KGW ze Zbludzy kluskami kudłatymi z boczkiem podanymi z przepitką - napojem z domowego ogródka.

KGW z Zalesia do serca jurorów dotarło przez żołądek przygotowanymi tradycyjnie ziemniakami z kapustą.

Miejsca drugie również przyznano równorzędnie. Na tej pozycji uplasowały się: Koła Gospodyń Wiejskich w Kamienicy Górnej, Zasadnem i Szczawie.

KGW z Kamienicy Górnej na krytykę (raczej zachwyty) jurorów i konsumentów wystawiło się jadłem żniwnym babki.

KGW z Zasadngo zachwyciło rosołem z gęsi z ziemniakami.

KGW ze Szczawy zaserwowało żur z ziemniakami i omastą.

Potrawy, których nazwy zostały tu wymienione, były tymi, które gospodynie zgłosiły do kulinarnej rywalizacji w Festiwalu Smaków. Na stoiska, a każde było przygotowane tak, żeby sprostać zasadzie głoszącej iż je się oczami, każda z prezentujących się grup serwowała wiele specjałów dawnej kuchni górali gorczańskich. Od oscypków i bundzu poprzez warzonkę cyli śliwowicę z miodem i masłem serwowana na gorąco, aż po tradycyjne podpłomyki, kołacze i placki weselne.

Na scenie amfiteatru Saturn nagrody dla zwycięskich drużyn wręczał wójt gminy Kamienica dr Władysław Sadowski z wraz z przewodniczącym Rady Gminy Hilarym Majewskim, dyrektorem Gminnego Ośrodka Kultury Mieczysławem Markiem oraz reprezentującym Oddział Związku Podhalan w Kamienicy, gazdą Zespołu Regionalnego Gorce Mieczysławem Franczykiem.

Wiwaty dla mistrzyń rondli oraz patelni grały góralskie kapele.

FLESZ - Letnie upały. Jak reagować w razie udaru?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo

Materiał oryginalny: Dni Gorczańskie w Kamienicy. Na inaugurację regionalne rozkosze dla podniebienia [ZDJĘCIA] - Gazeta Krakowska

Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto