Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze...
fot. John Vanderlyn, Landing of Columbus, 1847

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Nowe kontynenty, nowe produkty spożywcze

Wraz z odkryciem przez Krzysztofa Kolumba Ameryki w 1492 roku do Europy przybyły ziemniaki. Warto jednak zaznaczyć, że w polskim jadłospisie powszechnie zadomowiły się dopiero w XIX wieku.

Na staropolskim stole w XV wieku można było znaleźć chleb na zakwasie, mięsa, ryby, grzyby, jaja, miód, mleko i nabiał, olej lniany i konopny, a także owoce, w tym leśne, jabłka, śliwki i wiśnie. Z warzyw jadano ogórki, rzepę, kapustę, groch, bób, soczewicę i cebulę.

Zobacz również

Prezydent elekt Aleksander Miszalski świętował sukces Wisły na Stadionie Narodowym

Prezydent elekt Aleksander Miszalski świętował sukces Wisły na Stadionie Narodowym

Amazonki z Bełchatowa zapraszają na bezpłatne warsztaty i spotkania

Amazonki z Bełchatowa zapraszają na bezpłatne warsztaty i spotkania

Polecamy

Poważny wypadek w Jazowsku. Motocyklista z obrażeniami

Poważny wypadek w Jazowsku. Motocyklista z obrażeniami

Wypadek dwóch motocykli i osobówki w Radzionkowie. Groźnie, ale tylko z pozoru

Wypadek dwóch motocykli i osobówki w Radzionkowie. Groźnie, ale tylko z pozoru

W Tucholi będzie remont Tucholskiego Ośrodka Kultury. Zobaczcie projekt

W Tucholi będzie remont Tucholskiego Ośrodka Kultury. Zobaczcie projekt