Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

"Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler w Nowym Sączu. Słynną pizzę łąccką i zupę cebulową serwowali w "Laboratorium Pizzy", ale to nie pomogło

Joanna Mrozek
Joanna Mrozek
Magda Gessler pojawiła się w Nowym Sączu, żeby ratować pizzerie "Campio di Fiori". Rewolucja została zakończona sukcesem, ale po pewnym czasie restauracja o nazwie "Laboratorium pizzy" została zamknięta
Magda Gessler pojawiła się w Nowym Sączu, żeby ratować pizzerie "Campio di Fiori". Rewolucja została zakończona sukcesem, ale po pewnym czasie restauracja o nazwie "Laboratorium pizzy" została zamknięta Stanisaław Śmierciak
W 2011 roku w Nowym Sączu w restauracji "Campo di Fiori" przy ul.Wiśniowieckiego "Kuchenne rewolucje" przeprowadziła warszawska restauratorka Magda Gessler, która wraz z ekipą programu odmieniła nie tylko wystrój, ale także menu lokalu. Po czterech dniach nastąpiło uroczyste otwarcie odmienionego "Laboratorium Pizzy'". Czy jego właścicielowi wyszło to na dobre? Niestety restauracja już kilka lat temu została zamknięta.

Rewolucje Magdy Gessler w Nowym Sączu zaliczone

Zmiany w „Laboratorium Pizzy" były ogromne. A sam lokal przeszedł ogromną metamorfozę. Zmieniło się też menu. Restauratorka ponownie odwiedziła restaurację po miesiącu od rewolucji. Restauratorka była zadowolona.

Francuska zupa cebulowa, przyrządzona z winem, karmelem, lekko ciągnącym się żółtym serem i bardzo miękkimi grzankami, zyskała pełną aprobatę Magdy Gessler. Nieco zbulwersowała ją cena - 8 zł za porcję.

„Pizza łącka” czyli odważne i nowatorskie nawiązanie do będących kulinarnymi symbolami Sądecczyzny śliwek i śliwowicy, podana została na grubym cieście, tak jak wymyśliła Magda Gessler. Na cieście były suszone śliwki węgierki, boczek, kabanosy. Na to oryginalny sos wymyślony przez Magdę Gessler i Michał Lutego (szef kuchni w sądeckim „Laboratorium Pizzy"). Sos jest z suszonych śliwek i przecieranych na krem pomidorów. Kuchennej rewolucjonistce pizza smakowała, ale naniosła poprawki do własnej pierwotnej receptury. Ciasto powinno być cienkie.

Po konsumpcji porównawczej tego co zaserwowała przed miesiącem i tego co podawane jest obecnie, Magda Gessler sięgnęła po kartę dań i wybrała dla siebie kilka innych potraw. Zamówiła krem z pomidorów i uznała, że jest świetny. W prawdziwy zachwyt wprowadziła ją karkówka w sosie pomidorowym podana z „kluskami kudłatymi". To regionalny sądecki specjał, a do menu „Laboratorium Pizzy" adaptowali go wspólnie szef kuchni Michał Luty i właściciel lokalu Piotr Ślemp.

Na nic zdały się "kuchenne rewolucje", bo pizzeria po jakimś czasie została zamknięta.
Nowy Sącz. Mieszkaniec grzmi o Parku Strzeleckim: takie rzeczy nie mogą się tutaj dziać!

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto