Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Limanowa. Robert Makłowicz odwiedził gospodarstwo agroturystyczne na Limanowszczyźnie [ZDJĘCIA]

Klaudia Kulak
Klaudia Kulak
Robert Makłowicz odwiedził Pogorzany w gminie Limanowa
Robert Makłowicz odwiedził Pogorzany w gminie Limanowa Print Screen Youtube
W poszukiwaniu tajemnic kulinarnych Beskidu Wyspowego Robert Makłowicz odwiedził Pogorzany w gminie Limanowa. Aby tradycji stało się zadość odnalazł tam rodzinę, która specjalizuje się w produkcji regionalnych smakołyków. Wina, sery, chleby, wędliny, ryby, octy oraz cydr własnej produkcji na wizji degustował krytyk kulinarny, dziennikarz, a od niedawna również Youtuber Robert Makłowicz.

FLESZ - Polskie mieszkania w ogonie Europy?

Rodzina państwa Lorków od lat prowadzi gospodarstwo agroturystyczne „Koziarnia” W tym miejscu sami produkują lokalne przysmaki. Na otwartym ogniu przyrządzają produkty pochodzące z własnego gospodarstwa położonego w Beskidzie Wyspowym.

Jadwiga i Marcin zajmują się tym już od 16 lat, a w ostatnim czasie pomaga im w tym również syn Kuba.

Każdy z członków rodzina ma swoje określone zadanie. Pan Marcin dba o produkcję wędlin, wina i cydrów, syn Kuba zajmuje się rybami, a pani Jadwiga produkuje sery i chleby. Swoją pasją do gotowania na żywym ogniu zarażają wszystkich, którzy ich odwiedzają.

-Koncepcja gotowania na żywym ogniu zrodzona w tym regionie rozpowszechniła się po całym kraju. Aleks Baron otworzył w Warszawie restaurację, gdzie również gotują na żywym ogniu - mówił w programie Robert Makłowicz

Oferta gospodarstwa agroturystycznego cieszy się bardzo dużą popularnością. Gościło tam już wielu znany winiarzy i kucharzy, którzy wybrali się do Pogorzan specjalnie, aby móc coś ugotować opierając się na ich metodzie.

Jak przyznają właściciele gospodarstwa nie mogą się już doczekać, kiedy minie pandemia i będą mogli znów przyjmować gości.

To był już kolejny odcinek programu z cyklu realizowanego w Beskidzie Wyspowym

W jednym z wcześniejszych Robert Makłowicz przypomniał o regionalnych przysmakach regionu.

Bohaterem jednego z pierwszych odcinków serii programów publikowanych na jego kanale Youtube w zimowej scenerii była kuchnia górska i pasterska obfitująca w produkty rodem z części Beskidów Zachodnich położonych pomiędzy doliną Raby, a Kotliną Sądecką.

-Beskid Wyspowy to teren bardzo bliski mojemu sercu. To właśnie tutaj spędziłem większą część mojego sielskiego i szczęśliwego dzieciństwa. To prawdziwe góry. Nie wysokie, ale pasują idealnie do mej skromnej osoby- mówił w programie

Kulinarna podróż w Beskid Wyspowy była pretekstem do opowieści o regionie. Robert Makłowicz przypomniał między innymi genezę powstania nazwy Beskidu Wyspowego położonego w widłach Dunajca i rzeki Raba oraz odwiedził Szczyrzyc położony w powiecie Limanowskim, gdzie Cystersi wprowadzili kulturę rolną oraz produkowali piwo.

W programie przygotował również dwa typowe dla Beskidu Wyspowego dania. Wędzona słonina, mąka pszenna, razowa, bryndza oraz jajko woda i sól stały się składnikami powstałych dań.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE.

Pobierz

Jak korzystać z aplikacji, by otrzymywać informacje z miasta i powiatu? To proste!
Po wejściu w aplikację w prawym górnym rogu w menu wybierz swoje miasto.

Aplikacja jest bezpłatna i nie wymaga logowania. Oprócz standardowych kategorii, z powodu panującej epidemii, wprowadziliśmy zakładkę "koronawirus", w której znajdziesz wszystkie aktualne informacje związane z epidemią.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto