3 z 15
Poprzednie
Następne
Nalewka domowa – przepisy. Nalewka z truskawek, z malin, domowa wiśniówka, pigwówka. Jak zrobić nalewkę? Sprawdzone receptury!
Nalewka z malin ,,Poranna Rosa” Koła Gospodyń z Białki
Składniki
2 kg malin
2 l wody
1 kg cukru
1 l spirytusu
Wykonanie
Maliny obrać, opłukać, wysuszyć. 2 l wody zagotować z cukrem, przestudzić .Wlać do malin, dodać spirytus. Trzymać dwa tygodnie w szczelnie zamkniętym słoju, w ciemnym miejscu. Po tygodniu potrząsnąć słojem. Po dwóch tygodniach przecedzić i rozlać do butelek, zamknąć. Najlepiej zapomnieć o niej na sześć miesięcy i trzymać w zaciemnionym miejscu. Zasada jest taka, że im dłużej stoi, tym jest lepsza w smaku.