Trzeba przyznać, że to prawdopodobnie prawda, bo przecież nieczęsto się zdarza, by członkowie jury i zaproszeni goście mogli posmakować aż 26 rodzajów pierogów. To święto było dziełem zdolnych uczniów klas trzecich, którzy pracowali pod opieką nauczycielek: wspomnianej Teresy Sendeckiej, Elżbiety Repel, Anny Wilk, Urszuli Stachoń i Beaty Mos.
- Swój kunszt prezentują uczniowie szkolący się na techników żywienia i gospodarstwa domowego, kelnerów oraz kucharzy małej gastronomii - mówi Teresa Sendecka. - Mamy bardzo utalentowaną młodzież w tych klasach.
Jak nam powiedział dyrektor ZSR Krzysztof Ślipek, absolwenci wyniosą ze szkoły dużą wiedzę dotyczącą tradycji kuchni polskiej i regionalnej. Podczas Święta Pieroga mieli szansę zaprezentować swoje umiejętności i kunszt podawania potraw.
Do przygotowania 26 odmian trzeba było sporych ilości surowców. Te zapewniła szkoła. Uczniom pozostało się wykazać talentem gastronomicznym. Carcie pierogi, pierogi babcine, pierogi z makiem, z suszonymi śliwkami to prawdziwe rarytasy smakowe. Godne salonów królewskich.
- Z tych zdolnych uczniów będą ludzie - powiedział nam juror Antoni Rolka, właściciel jednej z sądeckich restauracji.
Strefa Biznesu: Rolnicy zapowiadają kolejne protesty, w nowej formie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?