Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Tym sądeckim restauracjom nawet "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler nie pomogły. Pamiętacie Laboratorium Pizza i Zajazd pod Jodłową?

Redakcja Nowy Sącz
Wideo
od 7 lat

Nie pomogły im „Kuchenne Rewolucje”, chociaż o lokalach było głośno w całej Polsce

Magda Gessler z rewolucją znów w Małopolsce

Program telewizyjny „Kuchenne Rewolucje” od 2010 roku cieszy się niesłabnącą popularnością. Do programu telewizji TVN zgłaszają się restauratorzy, którzy mają problem z utrzymaniem biznesu. Pomoc oferuje im Magda Gessler, znana polska restauratorka, która odwiedza restauracje, analizuje jej problemy, a następnie proponuje rozwiązanie. Najczęściej wiąże się to ze zmianą nazwy, remontem lokalu i nowymi pozycjami w menu.

Od marca na antenie TVN można oglądać już 28. serię "Kuchennych Rewolucji", a Magda Gessler nie próżnuje. Odwiedza kolejne restauracje i nagrywa nowe odcinki. Niedawno gościła w Małopolsce, a konkretnie w Bobowej w powiecie gorlickim. O pomoc do Gessler zwrócili się właściciele Palety Smaków. Dotychczas utrzymana w loftowym klimacie knajpa odeszła w zapomnienie. Teraz to przesycona fioletami, ale i koronką klockową Karczma Śliwkowa Bobowa.

Nowe menu jest minimalistyczne. W karcie dań są trzy przystawki: pstrąg wędzony w galarecie, deska wędlin i serów i tatar wołowy. Z zup zjemy barszcz z kaszką krakowską, żur z białą kiełbasą, lub rosół z kaczki, a na deser naleśniki z powidłami lub z serem. Śliwka przewija się w daniach głównych: schab pieczony w kompocie z suszu podawany z ziemniakami i ćwikłą, bigos, pstrąg smażony, placki po węgiersku, schabowy na smalcu, zapiekanka ziemniaczana. Są też pierogi z kaczką lub śliwką wędzoną, zestaw dla dzieci z frytkami i filetem oraz sałatka bobowska. Kartę dopełnia pizza - klasyczna włoska, ale też ze śliwką. Wśród napojów ciepłych jest herbata ze śliwowicą, a wśród zimnych piwo z browaru w Grybowie i regionalne wina.

Te "Kuchenne Rewolucje" nie uratowały biznesu"

Pod koniec 2011 roku Magda Gessler odwiedziła Nowy Sącz, aby pomóc właścicielowi Laboratorium Pizza „stanąć na nogi” i zdobyć klientelę. Rok później Kuchenne Rewolucje przeszedł Zajazd pod Jodłową Górą w Tymbarku. Obie restauracje jednak nie przetrwały.

Laboratorium Pizza, mała restauracja przy ul. Wiśniowieckiego to dotychczas jedyne miejsce w Nowym Sączu, w którym Magda Gessler kręciła swój popularny program „Kuchenne Rewolucje”. Lokal utrzymał się na rynku jeszcze niecałe dwa lata. Kto jeszcze pamięta nieistniejące już Campo di Fiori lub jak nazwała knajpkę Gessler - Laboratorium Pizza?

Rok później "Kuchenne Rewolucje" przeszedł Zajazd pod Jodłową Górą w Tymbarku. Tu Gesslerowej udało się stworzyć oryginalne menu w oparciu o regionalne produkty i przepisy kół gospodyń wiejskich.

- Po emisji programu „Kuchenne Rewolucje” nie możemy nadążyć z obsługiwaniem gości – mówił wówczas współwłaściciel Zajazdu pod Jodłową Górą w Tymbarku, Janusz Zborowski. - Zrobiło się u nas bardziej przytulnie i ludzie sobie to chwalą.

Niestety, mimo dobrej opinii warszawskiej restauratorki, kilka lat po emisji odcinka restaurację zamknięto.

"Kuchenne rewolucje" Magdy Gessler w Bobowej. Co wydarzy się w Palecie smaków? Czy warszawska restauratorka postawi na kuchnię żydowską?

od 7 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Tym sądeckim restauracjom nawet "Kuchenne Rewolucje" Magdy Gessler nie pomogły. Pamiętacie Laboratorium Pizza i Zajazd pod Jodłową? - Gazeta Krakowska

Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto