Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Nowy Sącz: kolejki po wigilijnego karpia

fot. stanisław śmierciak
Karp musi być żywy i rześki, aby przed Wigilią pluskał się w wannie a wnuczęta mogły się nim nacieszyć - mówi Zbigniew Szwczyk, stojąc w kolejce do sklepu rybnego przy ul. Lwowskiej w Nowym Sączu.

Jest bodaj trzydziestą osobą oczekującą z wiaderkiem na zakup świątecznej ryby. Wielu sądeczan nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez karpia. Serwowany jest przynajmniej na dwa sposoby - smażone dzwonka w panierce lub po żydowsku, czyli w galarecie na słodko z dużą ilością migdałów i rodzynek.

Żywy karp z dobrej hodowli nie jest tani. Za kilogram trzeba zapłacić 14-19 zł. Sądeczanka Zofia Lorek twierdzi, że tylko taki dobrze smakuje.

- Ale i "marketowe" ryby da się zjeść po solidnym przygotowaniu - dodaje. Coraz więcej pań domu woli kupić gotowe do smażenia dzwonka z karpia niż trzymać żywą rybę w wannie.

Wybierz małopolską miss internetu. Zobacz zdjęcia pięknych dziewczyn!

Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl: Ukradli kawałek... ruchomych schodów

Najciekawsze świąteczne prezenty, wigilijne przepisy, pomysły na sylwestra - wszystko w serwisie świątecznym swieta24.pl

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto