Jest bodaj trzydziestą osobą oczekującą z wiaderkiem na zakup świątecznej ryby. Wielu sądeczan nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez karpia. Serwowany jest przynajmniej na dwa sposoby - smażone dzwonka w panierce lub po żydowsku, czyli w galarecie na słodko z dużą ilością migdałów i rodzynek.
Żywy karp z dobrej hodowli nie jest tani. Za kilogram trzeba zapłacić 14-19 zł. Sądeczanka Zofia Lorek twierdzi, że tylko taki dobrze smakuje.
- Ale i "marketowe" ryby da się zjeść po solidnym przygotowaniu - dodaje. Coraz więcej pań domu woli kupić gotowe do smażenia dzwonka z karpia niż trzymać żywą rybę w wannie.
Wybierz małopolską miss internetu. Zobacz zdjęcia pięknych dziewczyn!
Polecamy w serwisie kryminalnamalopolska.pl: Ukradli kawałek... ruchomych schodów
Najciekawsze świąteczne prezenty, wigilijne przepisy, pomysły na sylwestra - wszystko w serwisie świątecznym swieta24.pl
9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?