MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są...
fot. Cebolla4/Getty Images

Ostre, czyli zdrowe. Przed chorobami chronią nie tylko papryczki chili. Zobacz, jakie korzyści daje jedzenie pikantnych przypraw

Ostre przyprawy na zdrowie – chili

Najpopularniejszą pikantną przyprawą – i najostrzejszą – są papryczki chili. Mają niezliczone odmiany o różnym nasileniu smaku, który pochodzi od kapsaicyny. Dobrze znane jest jej działanie przeciwbólowe. Po chwilowym nasileniu bólu powoduje odczulenie i dezaktywację neuronów czuciowych. Dostarczana regularnie (np. miejscowo na skórę przy bólach mięśni czy stawów albo wewnętrznie przy zespole jelita drażliwego) powoduje „wyłączenie” bólu z jednoczesnym działaniem przeciwzapalnym, które redukuje jego przyczyny. Sprawdzono ją także w neuralgii półpaścowej i cukrzycowe. Kapsaicyna jest też korzystna dla układu krążenia i nerwowego, gdzie pomaga ograniczać zmiany neurodegeneracyjne.

Zobacz również

Papszun One wraca do Częstochowy. Przypominamy najlepsze memy o trenerze

Papszun One wraca do Częstochowy. Przypominamy najlepsze memy o trenerze

Nocny pożar dachu w Zamościu. Zapaliła się instalacja fotowoltaiczna

Nocny pożar dachu w Zamościu. Zapaliła się instalacja fotowoltaiczna

Polecamy

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Domowy sos „Big Mac”. Najlepszy do burgerów i dań z grilla

Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

PILNE
Awaria Banku Millenium, PKO BP i BLIK – raporty spływają do sieci

Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu

HIT DNIA
Tej surówki z młodej kapusty możesz nie znać. Doskonały dodatek do obiadu