Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pogoda nie odstraszyła. „Kociołek Galicyjski” jak co roku ściągnął do Miasteczka Galicyjskiego tłumy

Alicja Fałek
Alicja Fałek
Pogoda nie odstraszyła, a ciepłe zupy serwowane przez koła gospodyń wiejskich smakowały wyśmienicie
Pogoda nie odstraszyła, a ciepłe zupy serwowane przez koła gospodyń wiejskich smakowały wyśmienicie Piotr Droździk/Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu
Coroczny konkurs kulinarny „Kociołek Galicyjski” organizowany przez Muzeum Okręgowe w Nowym Sączy tym razem towarzyszył wydarzeniu, które stymulowało zmysły wzroku i dotyku oraz smaku i powonienia. W niedzielę, 24 września, w Miasteczku Galicyjskim odbyło się wydarzenie zatytułowane „Multisensoryka - wzrok, dotyk, smak i powonienie”, które obfitowało w różne atrakcje.

Muzeum Okręgowego w Nowym Sączu w ramach projektu „Galicyjski Festiwal Zmysłów - sensualne doświadczanie przestrzeni kultury i dziedzictwa regionu” co jakiś czas przygotowuje pełne atrakcji wydarzenia. Ostatnie miało miejsce w niedzielę, 24 września, w Miasteczku Galicyjskim.

Były pokazy rzemiosła: garncarstwa, tkactwa, szewstwa, oraz zielarstwa. Podczas Jarmarku rękodzieła i produktów regionalnych koła gospodyń wiejskich serwowały tradycyjne specjały kuchni regionalnej. Członkinie KGW z Miłkowej uchyliły rąbka tajemnicy i pokazały jak przygotować dwie niecodzienne zupy. Smakiem barszczu na serwatce oraz fasolowej ze śliwką zachwycał się każdy, któremu dane było ich spróbować.

Degustować i podziwiać przygotowywanie potraw można było wiele. Przywołano bowiem tradycje kulinarne regionu będące skrzyżowaniem wpływów polskich, łemkowskich, żydowskich, cygańskich, węgierskich i niemieckich, kuchni mieszczańskiej, dworskiej i ludowej. W trakcie wydarzenia „Multisensoryka - wzrok, dotyk, smak i powonienie” odbył się tradycyjny już konkurs kulinarny „Kociołek Galicyjski”. W tym roku w jury zasiadł znany i ceniony w Polsce kucharz Jasiek Kuroń. Autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej uświetnił wydarzenie autorskim pokazem przygotowania tradycyjnej potrawy z regionu dawnej Galicji.

Do tego były multisensoryczne pokazy artystyczne „Artystyczny Galimatias”. W Miasteczku Galicyjskim prezentowano również scenki rodzajowe w wykonaniu Teatru TRIP. Na scenie wystąpił także Regionalny Zespół Pieśni i Tańca Piątkowioki z programem „Zagroj mi muzyckło”.

Darek kocha motoryzację. W garażu trzyma lincolna z 1974 roku. To ponad 2 tony wagi. Ile pali?

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto