Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Portulaka...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Portulaka

Portulaka jest warzywem, które doskonale zastąpi szpinak. Jej mięsiste listki nasycone są cytrynowo-orzechowym aromatem.

Właściwości
Portulaka to warzywo bogate w ka­roten i witaminy grupy B a także składniki mineralne. Znajdziemy w niej przede wszystkim wapń, fosfor i żelazo. Jest też bogatym źródłem antyoksydantów i kwasów omega 3. Znana jest z właściwości oczyszczających krew i usprawniających funkcjonowanie układu nerwowego. Wspomaga także trawienie.

Wykorzystanie w kuchni
Zarówno liście, jak i łodyżki portulaki są w pełni jadalne. Liście można przyrządzić jak szpinak, a mięsiste łodygi zaś - jak szparagi. Portulaka, dzięki lekko kwaskowatemu posmakowi, sprawdzi się w sałatkach. Jej naturalnie słony smak sprawia, że nie musimy używać soli.

Zobacz również

Bayer Leverkusen znów to zrobił! Zespół Xabiego Alonso jest nieprawdopodobny!

Bayer Leverkusen znów to zrobił! Zespół Xabiego Alonso jest nieprawdopodobny!

Robota w Żaganiu szuka człowieka! Sprawdźcie najnowsze oferty 10-05-2024

Robota w Żaganiu szuka człowieka! Sprawdźcie najnowsze oferty 10-05-2024

Polecamy

Nowy skład Rady Miasta Nowego Sącza. Jest kilka zmian

Nowy skład Rady Miasta Nowego Sącza. Jest kilka zmian

Wyniki wyborów samorządowych 2024 na wójta w gm. Rytro

Wyniki wyborów samorządowych 2024 na wójta w gm. Rytro

Stanisław Kiełbasa po raz szósty wójtem gm. Nawojowa

Stanisław Kiełbasa po raz szósty wójtem gm. Nawojowa