Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Potrawy wigilijne. Tradycyjny karp w chrupiącej panierce. Zobaczcie przepis i przygotujcie na święta

Redakcja
Tradycyjny wigilijny karp.
Tradycyjny wigilijny karp. Małgorzata Gleń

Jak przygotować karpia na wigilię? Najprostszy przepis jest najlepszy! Zobaczcie przepis Małgorzaty Gleń na tradycyjnego karpia w panierce.

Składniki

  • karp
  • cebula (mniej więcej wagowo tyle ile karpia)
  • mleko
  • bułka tarta
  • jajka
  • mąka
  • sól
  • pieprz

Wykonanie
Z karpia, najlepiej zatorskiego, usunąć wszystkie łuski. Przed przygotowaniem dobrze jest go zamrozić. Na dwa dni przed wigilią trzeba wyciągnąć rybę z zamrażalnika i rozmrozić.
Pokroić karpia na dzwonki, cebulę pokroić na plastry. Każdy kawałek ryby dokładnie obłożyć cebulą, także w środku dzwonka. Odstawić do zimnego miejsca na minimum 24 godziny. W wigilię wyciągnąć kawałki ryby z cebuli, włożyć do miski i zalać mlekiem na około dwie godziny, następnie, opłukać wodą, osuszyć, posolić i lekko popieprzyć. Pieprz jest konieczny. Na godzinkę odstawić.
Potem panierować w mące, jajku i bułce. Smażyć na oleju z obu stron. Przed podaniem, by był gorący na kolację wigilijną, można go w zamkniętym naczyniu włożyć do ciepłego piekarnika, ale na niezbyt długo, bo się zbytnio wysuszy.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmieciowe jedzenie zabiera pamięć

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Potrawy wigilijne. Tradycyjny karp w chrupiącej panierce. Zobaczcie przepis i przygotujcie na święta - Gazeta Krakowska

Wróć na oswiecim.naszemiasto.pl Nasze Miasto