18+

Treść tylko dla pełnoletnich

Kolejna strona może zawierać treści nieodpowiednie dla osób niepełnoletnich. Jeśli chcesz do niej dotrzeć, wybierz niżej odpowiedni przycisk!

Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Przysmaki wigilijnego stołu. Przepis na karpia

Stanisław Śmierciak
fot. Stanisław Śmierciak
Piotr Jarosz, prowadzący Gospodę na Leśnej w Krynicy -Zdroju, nie ma wątpliwości, że najważniejszy na wigilijnym stole jest karp. Musi być podany na dwa sposoby. Po żydowsku na słodko w galarecie z bakaliami, oraz panierowany i smażony, ale obowiązkowo krojony w dzwonka, a nie filetowany.

Mistrz kucharski twierdzi, że przyrządzenie obydwu dań wymaga kunsztu kulinarnego najwyższej próby i olbrzymiego doświadczenia. Ostrzega też, że jak we wszystkim i tu diabeł tkwi w szczegółach. Przepis Piotra Jarosza na karpia po żydowsku na słodko: karpia oczyszczonego i pokrojonego w dzwonka okłada się talarkami surowej cebuli. W szczelnym naczyniu wstawiam do lodówki. Tak leżakuje do następnego dnia, tracąc przykry zapach i smak mułu. Teraz solenie i pieprzenie. Następnie czekamy aż przyprawy wnikną w mięso.

Oczekiwanie wykorzystuje się na gotowanie rosołu, który posłuży do przyrządzenia galarety. Wywar powstaje z rybich głów. Aby był dość mocny, żeby związać galaretę do zalania jednej ryby, potrzeba przynajmniej trzech głów karpi. Resztę wykorzystuj się do smażenia. W rosole jest sporo jarzyn. Muszą w nim być również migdały (przynajmniej 10 dag) i rodzynki (15 dag). Bakalie należy dodać pod koniec gotowania.

Rosół z głów karpi bulgocze w garnku, odparowując wodę. Kucharz wraca do ryby. Jej dzwonka można dusić w jarzynach, dodając masło i wodę. Zajmuje to ponad pół godziny. Piotr Jarosz preferuje jednak rybę gotowaną. W litrze wody trwa to około godziny (na bardzo małym ogniu, aby woda tylko co jakiś czas bulgotała, czyli w sposób właściwy podczas gotowania szynki).

Ugotowane dzwonka karpia trafiają na półmisek, gdzie są zalewane rosołem dokładnie przecedzonym przez gazę. Wokół kawałków ryby kładziemy bakalie z rosołu. Półmisek stygnie i trafia do lodówki. Żeby galareta związała, ale nie była twarda jak kamień, przygotowuje się danie dobę przed zjedzeniem. Do karpia po żydowsku na słodko Piotr Jarosz podaje niezbyt słodką chałkę, czyli plecioną struclę drożdżową.

Zobacz piękne, wysportowane kobiety. Weź udział w naszym plebiscycie na najładniejszą sportsmenkę Małopolski

Sylwester w Krakowie 2011/2012: sprawdź oferty klubów, imprezy oraz ceny!

Miss Polonia z dawnych lat! Zobacz archiwalne zdjęcia kandydatek

Codziennie rano najświeższe informacje, zdjęcia i video z Nowego Sącza. Zapisz się do newslettera!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto