Spis treści
Dlaczego warto jeść bakalie? Wartości odżywcze suszonych owoców
Po suszone owoce najchętniej sięgamy jesienią i zimą, kiedy dostęp do świeżych owoców jest ograniczony. Chętnie dodajemy je do porannej porcji owsianki lub zjadamy jako popołudniową przekąskę.
Suszone owoce powstają przez usunięcie wody z dojrzałych owoców za pomocą różnych metod suszenia. W tym procesie otrzymujemy pożywną przekąskę niewielkich rozmiarów, którą można długo przechowywać.
Po suszone owoce warto sięgać, kiedy przyjdzie nam ochota na zjedzenie czegoś słodkiego. Są także wartościowym elementem diety dla wegan i wegetarian. W szczególności suszone daktyle są doceniane jako składnik wielu słodkich przekąsek m.in. batonów, kremów i koktajli.
Suszone owoce cenione są jako źródło przeciwutleniaczy, witamin, minerałów oraz błonnika – zawierają go do 3,5 raza więcej niż surowe owoce. W poszczególnych owocach znajdują się m.in.: