Sądecczyzna. Przysmaki kuchni regionalnej czyli z jakich potraw słynie nasz region. Próbowaliście je kiedyś?

Tatiana Biela
Tatiana Biela
Sądeczanki  od wieków wiedzą, jak zdrowo i smacznie gotować
Sądeczanki od wieków wiedzą, jak zdrowo i smacznie gotować Tatiana Biela, Damian Radziak
Kuchnia każdego regionu stanowi o jego wyjątkowości i specyfice. Sądecczyzna także może się pochwalić wspaniałymi potrawami regionalnymi, łączącymi w sobie tradycję różnych grup zamieszkujących ten teren od stuleci. Można w nich znaleźć wpływy góralskie, węgierskie i rusinskie, a także żydowskie i niemieckie. Żurek tęgoborski, placek ryterski, kukiełka podegrodzka ... Znacie te smaki? Poniżej prezentujemy najbardziej charakterystyczne potrawy dla Sądecczyzny. Zapraszamy do obejrzenia naszej galerii zdjęć.

FLESZ - Policyjna grupa Speed namierzyła „piratów drogowych”

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie