Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
4 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz...
fot. Joanna Tokarz

Smaki dzieciństwa. TOP 10 dań z dzieciństwa naszych Czytelników [PRZEPISY]

Panierowane kluseczki z kaszy manny Joanny Tokarz

Składniki na ok 30 sztuk

750 ml wody
1/3 łyżeczki soli
3/4 szklanki kaszy manny błyskawicznej

Dodatkowo
1 małe jajko
bułka tarta do panierowania
olej do smażenia
cukier kryształ do posypania po wierzchu

Wykonanie

Odmierzoną ilość wody delikatnie posolić i Zagotować. Kaszę zalać odrobiną wody i wymieszać. Wlać ją na gotującą się wodę mieszać aż do ponownego zagotowania. Przelać na przygotowaną formę (wymiary ok 25x25cm) wyłożoną folią spożywczą i zostawić w chłodnym miejscu do zastygnięcia.
Z twardej kaszki wyciąć foremką kształtne kluseczki. Pozostałą kaszę ponownie zlepić i rozwałkować- aż do całkowitego wykorzystania.
Kluseczki zapanierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na rumiany kolor i odsączyć na papierowym ręczniku. Posypać cukrem kryształem.

Zobacz również

Nowy prezes Sądu Apelacyjnego w Lublinie

Nowy prezes Sądu Apelacyjnego w Lublinie

Festyn w Sercu Sosnowca: Muzyka, Tradycja i Rodzinna Zabawa

Festyn w Sercu Sosnowca: Muzyka, Tradycja i Rodzinna Zabawa

Polecamy

Pat Metheny zagra w pięciu polskich miastach. Sprawdź, gdzie odbędą się koncerty

Pat Metheny zagra w pięciu polskich miastach. Sprawdź, gdzie odbędą się koncerty

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Netflix przestał działać na twoim telewizorze? Zobacz dlaczego

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?

Samoopalacz zapewni piękną, brązową skórę bez zbędnego wysiłku. Jak go nakładać?