MKTG NaM - pasek na kartach artykułów
5 z 8
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie...
fot. yuliyagontar/123RF

Sprytne sposoby na wykorzystanie niepotrzebnych liści rzodkiewki, marchwi lub kalafiora. Nie wyrzucaj – zrób z nich pyszną sałatkę lub pesto

Liście brokułu

Liście brokułu, podobnie jak kalafiora, są całkowicie jadalne! Wiele osób je tylko same różyczki, a pozbywa się liści oraz „nóżek”. To błąd, ponieważ stanowią one doskonałe źródło białka i błonnika pokarmowego. Dodatkowo znajdziemy tam znaczne ilości witaminy K. Już 30 g świeżych liści brokułu pokrywa w ponad 90 proc. dzienne zapotrzebowanie na ten składnik. Są one również źródłem kwasu foliowego oraz wit. A, która jest odpowiedzialna za utrzymanie prawidłowej kondycji skóry.

Jak wykorzystać liście brokułu? Można je delikatnie skropić oliwą z oliwek lub olejem rzepakowym i podpiec w piekarniku, a następnie podawać jako chrupiąca przekąskę lub dodatek do sałatki.

Zobacz również

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Burza wokół szóstkowych świadectw. Psycholog komentuje

Czy rozpoznasz te słynne atrakcje? Sprawdź wiedzę i rozwiąż QUIZ!

Czy rozpoznasz te słynne atrakcje? Sprawdź wiedzę i rozwiąż QUIZ!

Polecamy

Najlepszy prezent dla taty to zdrowie. Te badania powinien wykonywać każdy mężczyzna

Najlepszy prezent dla taty to zdrowie. Te badania powinien wykonywać każdy mężczyzna

Owsianka z truskawkami na 3 sposoby. To śniadanie smakuje lepiej niż deser

Owsianka z truskawkami na 3 sposoby. To śniadanie smakuje lepiej niż deser

Najprostszy sos malinowy. Wystarczą 4 składniki, a smakuje obłędnie

HIT DNIA
Najprostszy sos malinowy. Wystarczą 4 składniki, a smakuje obłędnie