Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Stary Sącz. Przygotowali potrawy przy użyciu ciekłego azotu. Uczniowie poznali tajniki kuchni molekularnej

Alicja Fałek
Alicja Fałek
W kuchni molekularnej wykorzystywane są m.in. palniki oraz ciekły azot
W kuchni molekularnej wykorzystywane są m.in. palniki oraz ciekły azot Starostwo Powiatowe w Nowym Sączu
W Zespole Szkół w Starym Sączu przeprowadzono kurs kuchni molekularnej. Wzięło w nim udział 19 uczniów, którzy po zajęciach praktycznych i zdanym egzaminie teoretycznym otrzymali specjalny certyfikat, potwierdzający nabyte przez nich nowe umiejętności.

Grupa 19 uczniów Zespołu Szkół w Starym Sączu podczas ferii zimowych wzięła udział w kursie kuchni molekularnej. Realizowany był on w ramach projektu „Rozwijanie oferty szkół prowadzących kształcenie zawodowe w Powiecie Nowosądeckim”. Zajęcia odbywały się w szkolnej pracowni gastronomicznej, która wyposażona jest w profesjonalny sprzęt.

- Kurs cieszył się dużym zainteresowaniem wśród uczniów naszej szkoły. Dziewiętnastu uczniów w teorii i praktyce poznało tajniki przygotowania posiłków z wykorzystaniem najnowszych osiągnięć nauki - mówi Grzegorz Skalski, dyrektor Zespołu Szkół w Starym Sączu. - Kuchnia molekularna znakomicie wpisuje się w aktualne trendy, czyli powrót do naturalnych, zdrowych potraw. Potrawy przygotowane w ten sposób nie zawierają żadnych syntetycznych dodatków: barwników, konserwantów czy zagęszczaczy.

Uczniowie dowiedzieli się, że znajomość chemicznych i fizycznych właściwościach poszczególnych produktów pozwoli im na uzyskanie pożądanego smaku, konsystencji oraz kształtu dań bez uciekania się do szkodliwych dla zdrowia metod. Podczas zajęć praktycznych używali nieszkodliwych, pochodzących z natury składników. W tym jednego z którym wszystkim kojarzy się kuchnia molekularna, czyli ciekłego azotu. Dzięki niemu można zamrozić potrawy i nie zmieniać ich smaku, aromatu oraz substancji odżywczych.

Po zakończonych zajęciach uczniowie przystąpili do egzaminu teoretycznego i praktycznego, uzyskując certyfikaty ukończenia kursu.

Rocznica wojny na Ukrainie. Jak poradził sobie polski rynek pracy

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wideo
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto