Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 21
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Zupa-krem z buraków i pieczonych jabłek...
fot. Fot. Katarzyna Dębińska-Łatak

Takich zup jeszcze nie jadłeś! TOP 20 nietypowych zup, które posmakują każdemu [PRZEPISY]

Zupa-krem z buraków i pieczonych jabłek

Składniki na bulion
310 g marchwi (3 szt.)
180 g pietruszki (2 szt.)
100 g selera (1/5 dużego)
90 g cebuli (1 szt.)
80 g kapusty (2 liście)
2 listki laurowe
2 l wody
płaska łyżeczka soli

Składniki na krem
1 kg małych buraków
2 jabłka
4 duże ząbki czosnku
sok z 1/2 cytryny
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo
100 g fety
kilka gałązek świeżego tymianku

Wykonanie
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Buraki umyć i zawinąć w folię aluminiową, piec przez godzinę i pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Razem z burakami wstawić w naczyniu żaroodpornym jabłka w całości i czosnek w łupinach. Wyjąć naczynie po 40 minutach, jabłka powinny się rozpadać, a czosnek w środku zmięknąć.
Marchew, seler, pietruszkę i cebulę obrać. Wszystkie warzywa umyć i wrzucić do wody. Gotować na małym ogniu pod przykryciem około godziny, do czasu aż warzywa zmiękną, a część wywaru wyparuje. Pod koniec gotowania posolić do smaku. Wyjąć warzywa z bulionu, nie będą potrzebne.
Buraki obrać ze skórki i pokroić na ćwiartki, a następnie na ósemki. Z pieczonych jabłek wydrążyć cały miąższ, obrać czosnek z łupiny. Podczas pieczenia jabłek pojawi się sok w naczyniu – nie wylewać go.
Buraki, jabłka, czosnek, sok z pieczonych jabłek dodać do bulionu i zmiksować na krem. Doprawić solą i pieprzem (zupa lepiej smakuje gdy jest pikantna). Zagotować, zdjąć z ognia i doprawić sokiem z cytryny. Przelać krem na talerze, posypać pokruszoną fetą i tymiankiem. Od razu podawać.
Przepis Katarzyny Dębińskiej-Łatak

Zobacz również

Młodzi kolarze rozpoczęli ściganie w Grudziądzu i regionie. Zobacz zdjęcia z I etapu

Młodzi kolarze rozpoczęli ściganie w Grudziądzu i regionie. Zobacz zdjęcia z I etapu

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Mapping na ścianie ratusza na rozpoczęcie Dni Gorlic. Było naprawdę niesamowicie

Polecamy

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej

Kartą czy gotówką? W tych regionach płatności bezgotówkowe wybieranej są najczęściej

Co? Gdzie? Kiedy? – źródło informacji dot. Pucharu Tymbarku

Co? Gdzie? Kiedy? – źródło informacji dot. Pucharu Tymbarku

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji

Tak niszczysz włosy i cerę! Wystarczy jedna zmiana w pielęgnacji