Spis treści
Rabarbar i jego właściwości
Rabarbar cieszy się w Polsce dużą popularnością. Dawniej roślina ta sadzona była chętnie w przydomowych ogródkach, dziś najczęściej możemy spotkać go w sklepie. Rabarbar to roślina, która najlepsza jest podczas wiosny oraz początku lata, wtedy gdy jego łodygi są jeszcze młode i mają cienką skórkę, która nie wymaga obierania.
Rabarbar ma mało kalorii - w 100 g produktu jest około 15 kcal.
Swój kwaskowaty smak rabarbar zawdzięcza obecności kwasu cytrynowego, kwasu jabłkowego i olejków eterycznych.
Jedną z największych zalet rabarbaru jest to, że dostarcza nam bardzo dużo ważnych dla zdrowia antyoksydantów. Jest także źródłem sporej ilości błonnika pokarmowego rozpuszczalnego w wodzie.
Rabarbar zawiera składniki mineralne oraz witaminy:
- duże ilości witaminy A
- magnez
- potas
- żelazo
- wapń
- cynk
- witaminy C, E, K, B1, B2, B6
- kwas foliowy
- niewielką ilość jodu
Właściwości zdrowotne rabarbaru: