Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Wiecie, czym jest pierzga? Smaki Dziedzictwa w Sądeckim Bartniku. Sekretne życie pszczół, kolekcje uli [ZDJĘCIA]

Remigiusz Szurek
Remigiusz Szurek
Fot. Remigiusz Szurek
W weekend na terenie Muzeum Pszczelarstwa w Sądeckim Bartniku można z bliska przyjrzeć się życiu pszczół, niezwykle pożytecznych owadów bez których nie byłoby życia na Ziemi. Impreza odbywa się w ramach cyklu Smaki Dziedzictwa – wrześniowych weekendów w muzeach domowych, organizowanych przez Muzeum Okręgowe w Nowym Sączu. W programie wydarzenia można m.in. podziwiać historyczną kolekcję uli, poznać sekrety życia pszczół, dowiedzieć się jak powstaje miód, z bliska doświadczyć eksperymentów pokazujących, jak pszczoły widzą, dlaczego nie błądzą, skąd bierze się sześciokątny kształt komórek w plastrach pszczelich oraz podziwiać wystawę pt. „Pszczoła i jej otoczenie”. Nie zabraknie także warsztatów wyrobu świec woskowych, czy tego co wszyscy z łasuchów lubią najbardziej, czyli degustacji wyjątkowych miodów. Przewodniczka w trakcie oprowadzania po skansenie pytała zgromadzonych czy wiedzą czym jest pierzga. Zapadła cisza. To nic innego jak podstawowy pokarm pszczół. Jest odporny na pleśń i procesy gnilne.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Uwaga na chińskie platformy zakupowe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto