MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wielu emocji i nagród

Stanisław ŚMIERCIAK
Mistrzowie grillowania stanęli do wspólnego zdjącia. Fot. Stanisław ŚMIERCIAK
Mistrzowie grillowania stanęli do wspólnego zdjącia. Fot. Stanisław ŚMIERCIAK
W nowosądeckim Miasteczku Rowerowym jeszcze takiego tłumu, jak na I Mistrzostwach Nowego Sącza w Grillowaniu nie było. Wspólną rodzinną zabawę otworzył prezydent miasta Ludomir Krawiński.

W nowosądeckim Miasteczku Rowerowym jeszcze takiego tłumu, jak na I Mistrzostwach Nowego Sącza w Grillowaniu nie było. Wspólną rodzinną zabawę otworzył prezydent miasta Ludomir Krawiński. Pomysłodawcą mistrzostw był Artur Czernecki. Emocje towarzyszyły zmaganiom zawodników, zaś losowanie nagród dla Czytelników ,Krakowskiej" zajęło prawie godzinę.

Prażące słońce nie zniechęciło sądeczan. Tłum uczestników imprezy gęstniał z każdą chwilą. Najskromniej licząc było przeszło półtora tysiąca ludzi.

Istne oblężenie przeżywały stoiska, na których współorganizatorzy Mistrzostw: Konspol i firma Szubryt serwowali przysmaki z kurczaka oraz wieprzowiny.

Na wielkim grillu Konspolu poszło pół tony mięsa kurczaka. Na grillu firmy Szubryt już w połowie imprezy został opróżniony samochód chłodnia, który przywiózł pół tony wędlin wieprzowych i właściciele zarządzili dodatkową dostawę.

Nie tylko jedzenie zajmowało gości Mistrzostw. Na estradzie występowały grupy artystyczne Młodzieżowego Domu Kultury i zespół Czardar. Barbara Jurowicz i Artur Czernecki prowadzili liczne konkursy.

Kolejka ustawiała się do przejażdżek na wierzchowcach ze Stadniny Stary Dwór. Wszystkie atrakcje przyćmił pokaz akcji ratowniczych zaprezentowany przez Państwową Straż Pożarną.

Największe emocje towarzyszyły jednakże zmaganiom ekip, które zdecydowały się walczyć o tytuły mistrzów w grillowaniu.

Pierwotnie zgłoszeń było więcej, ale niektóre drużyny wycofały się, gdy nie mogły smażyć mięs przyniesionych z domu. Jury, pracujące pod wodzą Józefa Wojnarowskiego, dyrektora Hotelu Orbis-Beskid nie miało łatwego zadania.

Już samo posmakowanie regulaminiowych 4 potraw na każdym ze stanowisk okazało się ciężką pracą. Oceniane były też inne walory mistrzowskiego grillowania.

Najlepsi zyskali efektowne puchary i żeliwne grille od prezydenta miasta, bony towarowe wartości 500, 300 i 100 zł od Konspolu i Szubryta i bonusowe zaproszenia na ucztę w Hotelu Orbis-Beskid.

Najefektowniej grillowali zawodowcy w gastronomicznym fachu: Bogdan Stawiarski oraz Paweł Sopata z Krynicy. Nagrody za udział były dla wszystkich.

Kuponów od Czytelników ,GK" było kilka tysięcy. Wpisane adresy dowodziły, że nasi Czytelnicy przyjechali nawet z Rabki i Gorlic.

Największe emocje towarzyszyły losowaniu strusich jaj z fermy Tadeusza Kruczka. Zrządzeniem ślepego trafu jedno jajo przypadło, Marcinowi Kruczkowi synowi państwa Kruczków. Drugie wylosowała Dorota Łomako.

Mistrzowie grillowania
Kurczak
1 - Dominika Jurkowska, Dominik Załubski - Nowy Sącz

2 - Halina Obrzud, Bożena Bugajska (RDD 3) - Nowy Sącz

3 - Zbigniew Zanartka, Tomasz Sekuła - Nowy Sącz

Wieprzowina
1 - Halina Obrzud, Bożena Bugajska (RDD 3) - Nowy Sącz

2 - Dominika Jurkowska, Dominik
Załubski - Nowy Sącz

3 - Marek Ludrowski, Tadeusz Olchawa - Nowy Sącz
Najefektowniejsze grillowanie
- Bogdan Stawiarski, Paweł Sopata - Krynica.

Współorganizatorami Mistrzostw były: ,Gazeta Krakowska", Konspol, Zakład Masarski Szubryt, Radio Echo.

Sponsorami nagród również: Urząd Miasta, Hotel Orbis - Beskid, Browar Grybów, Młyn Jezuicki, Jacek Chronowski, firma Lesko, Rejonowy Urząd Poczty, nowosądeckie Biuro Avon Cosmetiks.

W Pierwszych Mistrzostwach Nowego Sącza w Grillowaniu wystartowali: Antoni Bąk i Maciej Bąk - Nowy Sącz,
Ewa Dobrowolska i Sebastian Dobrowolski - Nowy Sącz, Maciej Blak i Łukasz Witwicki - Nowy Sącz, Barbara Gajewska i Adam Gajewski - Nowy Sącz.

Bogdan Stawiarski i Paweł Sopata - Krynica, Andrzej Chłopkiewic i Janusz Chłopkiewicz - Nowy Sącz, Marek Ludrowski i Tadeusz Olchawa - Nowy Sącz, Małgorzata Wróbel i Jerzy Wróbel - Homrzyska.

Dominika Jurkowska i Dominik Załubski - Nowy Sącz, Maria Tyrpak i Krzysztof Chudy - Nowy Sącz, Anna Tokarz - Wielogłowy i Iwona Kalisz - Wielogłowy, Marek Ludrowski i Tadeusz Olchawa - Nowy Sącz, Marcin Morawski i Bernard Jivnov - Nowy Sącz.

Elżbieta Zielińska-Cabała - Nowy Sącz i Ludwik Nowak - Kamionka Wielka, Zbigniew Zanartka i Tomasz Sekuła - Nowy Sącz, Grażyna Czernecka i Emil Czernecki - Nowy Sącz, Halina Obrzud i Bożena Bugajska - Nowy Sącz.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Inflacja będzie rosnąć, nawet do 6 proc.

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto