Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
3 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Składniki...
fot. Iwona Zasuwa

Zrób pyszne owocowe przetwory bez cukru. Zachowasz smak lata i zyskasz zdrową przekąskę. Wypróbuj proste przepisy z sezonowych owoców

Złocisty kompot gruszkowy z kardamonem

Składniki
▪ 1 kg dojrzałych, słodkich gruszek,
▪ 1 łyżka nasion zielonego kardamonu,
▪ 3 suszone goździki,
▪ 4 plasterki świeżego imbiru,
▪ 3 plasterki świeżej kurkumy,
▪ 2 plasterki cytryny,
▪ 1,5 litra wody,
▪ garść owoców morwy białej lub daktyli (opcjonalnie, do smaku).

Przygotowanie
1. Umyj gruszki i pokrój ze skórką i gniazdami nasiennymi na duże kawałki.
2. Włóż gruszki do garnka wraz z przyprawami, wlej wodę i gotuj ma wolnym ogniu przez około 30 minut ( po zagotowaniu zbierz pianę).
3. Przełóż gruszki do słojów, zalej kompotem i zawekuj w piekarniku w temperaturze 120 stopniu Celsjusza. Pasteryzuj krótko, w zależności od wielkości słoików, np. przez 15 min w przypadku tych niedużych.

Zobacz również

Z pomocą rodziny planował nielegalną wycieczkę z Ukrainy do Niemiec. Nie udało się

Z pomocą rodziny planował nielegalną wycieczkę z Ukrainy do Niemiec. Nie udało się

Propozycje na majówkę w powiecie proszowickim

Propozycje na majówkę w powiecie proszowickim

Polecamy

Oto skład nowej Rady Powiatu Nowosądeckiego

Oto skład nowej Rady Powiatu Nowosądeckiego

Nowy skład Rady Miasta Nowego Sącza. Jest kilka zmian

Nowy skład Rady Miasta Nowego Sącza. Jest kilka zmian

Jan Golba, burmistrz Muszyny, wciąż z ogromnym poparciem mieszkańców

Jan Golba, burmistrz Muszyny, wciąż z ogromnym poparciem mieszkańców