Zupa krem to pomysł na sycący obiad. Zobacz, jakie gęste zupy warto przygotować. Najlepsze przepisy
Aromatyczna zupa-krem z cukinii z grzankami
Składniki
cebula
ząbek czosnku
łyżka masła
cukinia ok. 700 g
por
marchewka
pietruszka
duży ziemniak
pieprz, sól
0,5 l wody
2 kromki chleba
łyżka oliwy
Wykonanie
W większym rondelku rozpuścić masło i wrzucić pokrojoną w piórka cebulę. Gdy cebula się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek i za chwilę umytą, pokrojoną w kostkę cukinię. Wszystko razem wymieszać i dusić do miękkości. Przyprawić solą i pieprzem. Jak jest gotowe, zmiksować blenderem, ale zostawić kilka kostek cukinii do dekoracji. Warzywa (por, marchewka, pietruszka, ziemniak) obrać, pokroić, przyprawić i dusić do miękkości. Miękkie zblendować. Do zmiksowanej cukinii dodawać stopniowo zmiksowane warzywa i kosztować, sprawdzając, czy smak nam odpowiada. Można do cukinii dodać całą porcję zmiksowanych warzyw i jeszcze trochę doprawić. Krem z cukinii gotowy, ale dla smaczku można go podać razem z grzankami własnej roboty.
Rozgrzać patelnię i wrzucić na nią pokrojony w kostkę chleb, polać oliwą, dodać odrobinę soli i pieprzu. Grzanki cały czas mieszać, żeby się nie przypaliły. Gotowe grzanki położyć na krem.
Przepis Magdaleny i Stanisława Romków