Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Lodziarnie we Wrocławiu. Odkryj kuszące smakiem miejsca

Redakcja Strony Kuchni
Redakcja Strony Kuchni
Gdzie pójść na lody we Wrocławiu?
Gdzie pójść na lody we Wrocławiu? AlexRaths
Dowiedz się, gdzie znajdziesz lodziarnie we Wrocławiu. Wakacyjny czas bez wątpienia większości z nas kojarzy się z lodami. W gorący, słoneczny dzień okażą się najlepszym sposobem na ochłodę. Odkryj ciekawe fakty na ich temat. Zajrzyj do wizytówek i przekonaj się, jakie smaki oferują lodziarnie we Wrocławiu.

Spis treści

Lodziarnie we Wrocławiu

Zobacz, gdzie możesz wybrać się na lody. Odwiedź katalog firm i znajdź ulubione miejsce.

Szukasz dalej? Kliknij i znajdź wszystkie lodziarnie we Wrocławiu

Nie widzisz tu swojej ulubionej lodziarni we Wrocławiu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.

katalog firm

Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!

Jakie lody oferują lodziarnie we Wrocławiu?

  • Lody włoskie

Sporządzane są z gotowych mieszanek w proszku, które łączy się z wodą. Powstała masa zostaje zamrożona przez maszynę. Podaje się je w formie stożka w waflu. W trakcie wytwarzania zostają napowietrzone, a ich temperatura jest nieco wyższa niż pozostałych lodów. Mają delikatną, kremową konsystencję. Najpopularniejsze są czekoladowe i śmietankowe, ale występują też inne smaki, np. malinowe, pistacjowe, truskawkowe. A do tego możemy poprosić o polewę w różnych smakach.

  • Lody amerykańskie, czyli tzw. świderki

Mają kremową, miękką konsystencję, bardziej zwartą i niższą temperaturę mrożenia. Również są podawane w waflu w formie stożka. Nie stosuje się jednak napowietrzania. Z tego względu ich wygląd jest nieco inny niż lodów włoskich, natomiast występują w podobnych smakach.

  • Lody wegańskie

Są inne niż pozostałe pod tym względem, że ich skład nie zawiera w sobie produktów pochodzenia zwierzęcego, czyli mleka i śmietany. To zazwyczaj sorbety oraz lody robione z wegańskich zamienników np. mleka sojowego, kokosowego lub z nerkowca z dodatkiem owoców. Są równie smaczne, jak te wykonane w sposób tradycyjny i z pewnością zdrowe.

To warto wiedzieć

Gdzie powstały lody?

Już w starożytnych Chinach wspominano o deserach z mleka, owoców i lodu. Lodami zajadali się również nieliczni mieszkańcy starożytnego Rzymu i Grecji. Ponieważ zachodziła konieczność pozyskiwania lodu z wysokich partii górskich były posiłkiem wykwintnym i unikatowym w formie dzisiejszego sorbetu.

W XVI wieku odkryto, że po włożeniu zamkniętego pojemnika z kremem mleczno-jajecznym do naczynia z solą i lodem zostanie on zamrożony. Pierwsza prawdziwa lodziarnia pod nazwą Cafe Procope pojawiła się we Francji w 1686 roku.

Wyczaruj coś pysznego z tymi urządzeniami

Materiały promocyjne partnera
Okazje
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Sałatka ze świeżego szpinaku

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na wroclaw.naszemiasto.pl Nasze Miasto