Rodzaje pizzy dostępne w pizzeriach w Nowym Sączu
Pizza rzymska
To rodzaj pizzy charakteryzujący się chrupiącym ciastem i większą ilością dodatków. Zazwyczaj są to: świeże zioła, szynka parmeńska, pieczarki, oliwki, mozzarella, pomidory. Podczas wyrabiania ciasta dodawana jest woda w mniejszej ilości i odrobina tłuszczu. Pizza rzymska wypiekana jest w nieco niższej temperaturze, w 350 stopniach, w czasie około 3 minut. Z pewnością jest podawana w pizzeriach w Nowym Sączu.
To warto wiedzieć
Pizza sycylijska
Pizza sycylijska to puszysty, wyrośnięty placek. Na początku był to posiłek spożywany głównie przez robotników. Najczęściej nie znajdziemy na niej sosu pomidorowego, choć niekiedy jest on dodawany. Posiada takie dodatki, jak: karczochy, cebula, filety z sardeli, pesto, ser, oregano, które są zapiekane w cieście. Sprawdź w katalogu firm, w których pizzeriach w Nowym Sączu jest serwowana.
Nie widzisz tu swojej ulubionej pizzerii w Nowym Sączu? Daj znać jej właścicielowi, że może ją dodać do katalogu firm.
Szukasz dalej? Kliknij i sprawdź wszystkie pizzerie w Nowym Sączu
Dużo kupujesz ale nie lubisz przepłacać? Sprawdź kody rabatowe EMPIK oraz promocje i zniżki w innych sklepach online!
Te rzeczy mogą się przydać w Twojej kuchni
Jak powstała pizza?
Pizza wywodzi się oczywiście z Neapolu, a jej pierwsze wypieki datowane są na XVIII wiek. W tamtych czasach otwarto pierwsze pizzerie, powszechnie dostępne, w których serwowano płaskie, drożdżowe placki z sosem pomidorowym, serem i ziołami. Danie to upodobał sobie szczególnie król Ferdynand I, który jeszcze bardziej je spopularyzował. Jego następca wprowadził pizzę na dwór.
Zgodnie z legendą pizza Margherita związana jest z imieniem królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. W 1889 roku jeden z szefów kuchni przyrządził jej nowe danie, pizzę z dodatkiem mozzarelli. Spodobała się królowej i od tego momentu tak zaczęto ją nazywać.
Popularność tego dania obecna była jedynie w granicach Neapolu. Jednak pod koniec XIX wieku rozwinęła się migracja zarobkowa do Ameryki, robotnicy przenieśli ją również za ocean. Pierwsza pizzeria w Nowym Jorku została założona w 1905 roku. W pozostałych częściach Włoch pizza stała się modna dopiero po drugiej wojnie światowej. To właśnie stamtąd w 1974 roku przybył do nas pomysł otwarcia pierwszej pizzerii w Polsce.
Dzisiaj to popularne miejsce, do którego wybieramy się w wolnym czasie, w przerwie na lunch. Być może masz swoją ulubioną pizzerię w Nowym Sączu. Jeśli nie, to sprawdź w katalogu i odkryj nowe miejsca, warte polecenia.
![od 7 lat](https://s-nsk.ppstatic.pl/assets/nsk/v1.224.1/images/video_restrictions/7.webp)
Smażona cukinia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?