Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia
MOSKOLIKI
Moskole (moskoliki) wprawdzie pochodzą z Podhala, ale były również rozpowszechnione na Sądecczyźnie. Są to placki z ziemniaków, jajek i maki, pieczone na blasze w tradycyjnej kuchni.
SKŁADNIKI:
1 kg ziemniaków
50 dkg mąki
2 jajka
1 niepełna szklanka kwaśnego mleka bądź maślanki
olej do smażenia
sól i pieprz do smaku
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Ziemniaki obrać opłukać, ugotować w osolonym wrzątku. Odcedzićl. Utłuc na puree lub zemleć w maszynce. Ostudzić. Wbić do nich jajka, wsypać przesianą mąkę i wlać kwaśne mleko. Przyprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Ciasto włożyć na oprószoną mąką stolnicę i krótko wyrobić. Z ciasta uformować wałek o średnicy 4 cm. Pokroić na plastry o grubości 2 cm. Z nich uformować owalne placki o grubości ok 1 cm. Smażyć na blasze lub na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podawać na gorąco ze zmiksowaną bryndzą, masłem czosnkowym, lub skwarkami z wędzonego boczku i cebulką. Mogą być serwowane na zimno.