Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia

Tatiana Biela
Tatiana Biela
Sądecczyzna słynie nie tylko ze znakomitych lokalnych potraw, ale także z produktów pochodzenia naturalnego o wysokiej wartości odżywczej
Sądecczyzna słynie nie tylko ze znakomitych lokalnych potraw, ale także z produktów pochodzenia naturalnego o wysokiej wartości odżywczej P. Kurnyta - Ciapała, arch. Starostwo Powiatowe Nowy Sącz
Sądecczyzna, jak każdy inny region, posiada swoją odrębną kuchnię łączącą tradycje różnych ludów, które przez stulecie zamieszkiwały ten teren. Niektóre z sądeckich potraw związane są z konkretną miejscowością inne znane są na całej Sądecczyźnie. Próbowaliście kiedyś moskolików, żurku rodem z Tęgoborzy czy też placków po rytersku? Jeśli nie, to nic prostszego, wystarczy wejść w naszą galerię i zapoznać się z przepisami pozwalającymi przyrządzić lokalne przysmaki. Zapraszamy i smacznego.

Kliknij w przycisk "zobacz galerię" i przesuwaj zdjęcia w prawo - naciśnij strzałkę lub przycisk NASTĘPNE

W sądeckiej kuchni mieszają się różne wpływy - pasterskie, węgierskie, rusińskie, góralskie, żydowskie a nawet niemiecki. Część z nich wciąż można jeszcze napotkać w różnych miejscowościach regionu, inne jak np. starosądecka bryjka, czy pamuły z Żeleźnikowej właściwie popadły w zapomnienie. Bez względu jednak na genezę danej potrawy warto podkreślić, że na ogół była ona przygotowywana z naturalnych składników, z których słynie Sądecczyzna.

Z jakich produktów słynie ziemia sądecka

Śliwowica łącka

„Daje krzepę, krasi lica nasza łącka śliwowica” - chyba każdy mieszkaniec Sądecczyzny słyszał to powiedzenie. Śliwowica czyli mocny napój alkoholowy (od 70 procent) wytwarzana jest ze śliwek, w tym przede wszystkim odmiany węgierka. Ma charakterystyczny żółtawy kolor oraz zapach śliwek i oczywiście jest produkowana w gminie Łącko, znajdującej się na pograniczu Beskidu Sądeckiego, Wyspowego i Gorców. Choć w 1992 roku śliwowica łącka została uznana przez wojewódzkiego konserwatora zabytków za przykład niematerialnego dziedzictwa kultury, wciąż jej produkcja nie została zalegalizowana.

Sądeckie fasolki marką regionu
Jedną z sądeckich wizytówek jest fasola z orzełkiem, nazywana też "fasolą niepodległości". Jej nasiona mają charakterystyczną wiśniową plamę przypominającą polskiego orła. Fasola ta została w 2010 roku wpisana na listę produktów tradycyjnych. Jej młodsza siostra to fasola o nazwie "piękny Jaś z Doliny Dunajca", w której uprawie specjalizuje się gmina Gródek nad Dunajcem, gdzie ze 120 ha zbiera się 2160 ton fasoli, co statystycznie daje 200 kg na mieszkańca. Dolina Dunajca to jedyny region w Polsce, w którym uprawia się na tak dużą skalę fasolę tyczną.

Miody i produkty pszczele
Sądeckie miody pochodzące z lokalnych gospodarstw pasiecznych są znane i cenione w całym kraju, przede wszystkim
ze względu na wysoką jakość. Wśród pasiek najbardziej znane są te w Stróżach, Kamiannej, Obłazach Ryterskich, Piątkowej, Florynce, Gródku nad Dunajcem, Rożnowie, Muszynie, Starym Sączu oraz Tyliczu. Miód nazywany „płynnym
złotem" ma m.in. działanie antybakteryjne, jest źródłem witamin i minerałów, świetnie działa również na serce, koi bezsenność, obniża ciśnienie krwi. Nie należy go podgrzewać do temperatury ponad 30 stopni, bo wtedy traci wiele właściwości.

Nowe prawa konsumenta. To musisz wiedzieć!

od 16 lat

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Wideo

Materiał oryginalny: Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia - Gazeta Krakowska

Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto