Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Zaskoczeni? Sądecczyzna miodem stoi! „Nasz teren to miodowe zagłębie”

OPRAC.:
Remigiusz Szurek
Remigiusz Szurek
W ramach trwającej do dzisiaj wystawy AGRO Nawojowa w sobotę odbyła się konferencja pod wielce wymownym hasłem „Apiturystyka szansą rozwoju Sądecczyzny”. Spotkanie zgromadziło zarówno wielu prelegentów, jak również pszczelarzy i mieszkańców Sądecczyzny z przyjemnością smakujących różnych rodzajów miodu
W ramach trwającej do dzisiaj wystawy AGRO Nawojowa w sobotę odbyła się konferencja pod wielce wymownym hasłem „Apiturystyka szansą rozwoju Sądecczyzny”. Spotkanie zgromadziło zarówno wielu prelegentów, jak również pszczelarzy i mieszkańców Sądecczyzny z przyjemnością smakujących różnych rodzajów miodu Maria Olszowska, Biuro Promocji i Wspierania Organizacji Pozarządowych
W ramach trwającej do dzisiaj wystawy AGRO Nawojowa w sobotę odbyła się konferencja pod wielce wymownym hasłem „Apiturystyka szansą rozwoju Sądecczyzny”. Spotkanie zgromadziło zarówno wielu prelegentów, jak również pszczelarzy i mieszkańców Sądecczyzny z przyjemnością smakujących różnych rodzajów miodu.

- Nasz teren to miodowe zagłębie. Dzięki pracy pszczół i bogactwu różnych gatunków drzew i roślin, możemy korzystać tutaj z wielu różnorodnych miodów, między innymi charakterystycznego, ciemnego miodu spadziowego, lipowego, wielokwiatowego, akacjowego czy gryczanego. Wszystkie one, oprócz walorów smakowych, mają także właściwości lecznicze. I właśnie o tym była mowa podczas konferencji – przekazał starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski.

W trakcie miodowej konferencji poruszono wiele istotnych kwestii w tym m.in. jak wykorzystać lokalną tradycję, lokalne bogactwo i na tej podstawie zbudować tożsamość regionu oraz silną markę (Olga Gałek – specjalista ds. budowania marek lokalnych). O budowaniu silnej marki „Sądeckie” jako wsparcia lokalnej branży turystycznej na przykładzie działań Powiatu Nowosądeckiego wypowiedziała się sekretarz powiatu Justyna Tokarczyk.

Na temat założeń i osiągnięć Miodnego Szlaku oraz o przykładach wykorzystania lokalnej historii związanej z pszczelarstwem i apiterapią i na tej kanwie zbudowania modelu biznesu przemawiała prezes Fundacji „Po Zdrowie Do Natury”Renata Stelmach,

Dr Ewa Waś, ekspert w zakresie badań produktów pszczelich podjęła się rozważań na temat tego, co konsument powinien wiedzieć o miodzie oraz czym się kierować przy jego zakupie. Marek Zborowski z ANS w Nowym Sączu opowiedział z kolei o współpracy uczelni wyższych w zakresie badania jakości produktów pszczelich i publikowania badań, jako przykładu działania na rzecz rozwoju regionu.

Gośćmi honorowymi konferencji byli m.in.: Arkadiusz Mularczyk, sekretarz Stanu w Ministerstwie Spraw Zagranicznych, sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystyki Andrzej Gut-Mostowy, sekretarz Stanu w Ministerstwie Środowiska i Klimatu, pełnomocnik Rządu ds. Leśnictwa i Łowiectwa Edward Siarka, radny Sejmiku Województwa Małopolskiego i prezes Małopolskiej Organizacji Turystycznej Grzegorz Biedroń oraz prezes Fundacji „Po Zdrowie Do Natury” Renata Stelmach.

W trakcie spotkania starosta nowosądecki Marek Kwiatkowski i Andrzej Gut-Mostowy, sekretarz Stanu w Ministerstwie Sportu i Turystki wręczyli firmom certyfikaty uprawniające do używania marki Miodny Szlak. Otrzymali je kolejno: Gospodarstwo Agroturystyczne Aleksandry i Dariusza Błaszczyk (certyfikowany produkt - ciasta na bazie miodu), Pracownia Ceramiczna IRMA (certyfikowany produkt: koronkowe patery), Lemur Park s.c. (certyfikowana usługa: Miodzio Narty w Kamiannej), Lemur Park s.c, (certyfikowana usługa: Parki Linowe w Starym Sączu i Gródku nad Dunajcem), Zakład masarski BROMAS (certyfikowany produkt: kiełbasa łącka), Lucyna Job (certyfikowany produkt: placek proziak), Lucyna Job (certyfikowany produkt: deska z miodnym akcentem), Stajnia Terenowo-Rajdowa Beskid Aleksandra Kucia (certyfikowana usługa: rajdy konne), Zakład mięsny „Krok” Jadwiga Krok (certyfikowany produkt: boczek łopaprany), „Natureatao” sp. z o.o. (certyfikowany produkt: kosmetyki naturalne „Siła Natury”), Janczosad s.c. (certyfikowany produkt: naturalna węza pszczela), Osada Młyńska Michał Winiarski (certyfikowana usługa: warsztaty edukacyjne w zabytkowej Osadzie Młyńskiej), Bogdan Kareł (certyfikowany produkt: miodne płaskorzeźby), Aurum sp. z o.o. (certyfikowana usługa: miodne menu w Restauracji Domu Miodu i Wina), FPHU Anna Marczyk (certyfikowany produkt: pierogi na Miodnym Szlaku), Beth Macatee (certyfikowana usługa: Mini Zoo na Farmie LaMa), Pasieka Hobbystyczna Władysławy i Jana Borzęckich (certyfikowany produkt: miód z terenów Sądecczyzny), Jan Borzęcki (certyfikowana usługa: edukacja na temat właściwości produktów pszczelich), Janina Mróz (certyfikowany produkt: sądeckie kwiaty z bibuły), Przemysław Nosal (certyfikowany produkt: naturalne przetwory domowe z grzybów i owoców leśnych), Pasieka Dziarnina (certyfikowany produkt: miód wczesnowiosenny wielokwiatowy z Gór Grybowskich), Winnica Zawadka (certyfikowany produkt: wino mszalne Jakubowe), Pracownia ceramiczna ARTAMI (certyfikowany produkt: kubeczki toczone na kole z wzorami regionalnymi), Gospodarstwo Mleczarskie Jolanta Szumlańska (certyfikowany produkt: sernik z koziego twarogu z porzeczkami).

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Archeologiczna Wiosna Biskupin (Żnin)

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Zaskoczeni? Sądecczyzna miodem stoi! „Nasz teren to miodowe zagłębie” - Gazeta Krakowska

Wróć na nowysacz.naszemiasto.pl Nasze Miasto