4 z 11
Poprzednie
Następne
Przepisy na jesienne przetwory naszych Czytelników. Zrób to sam
Zupa krem z dyni Składniki: 1 kg dyni 1 marchew 1 cebula 2 ząbki czosnku 3 szklanki bulionu drobiowego sól pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki śmietany 18% Przygotowanie: Dynie obieramy, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Marchew, cebule i czosnek obieramy i kroimy na mniejsze części. Wszystkie składniki przekładamy do garnka i grubym dnem, dodajemy oliwę z oliwek i podsmażamy, stale mieszając przez mniej więcej 3 minuty. Warzywa zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem około 30 minut. Po tym czasie warzywa powinny by miękkie. Całość rozdrabniamy blenderem, aż zupa nabierze konsystencji kremu. Przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Zupę przelewamy na talerze, do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany.