Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia
PASZTET Z FASOLI „PIĘKNY JAŚ Z DUNAJCA"
Pasztet z fasoli z marchewką lub grzybami był jadany na śniadanie lub kolację przez mieszkańców okolic Jeziora Różnowskiego, zastępując trudno dostępne mięso.
SKŁADNIKI:
35 dkg białej fasoli, 1 duża cebula,4 łyżki tłuszczu, 5 dkg suszonych grzybów, 2 jajka, 4 łyżki tartej bułki, cukier, majeranek, pieprz ziołowy, sól.
JAK PRZYRZĄDZIĆ?:
Fasolę ugotować do miękkości. Cebulę lekko przysmażyć. Gdy fasola ostygnie, zemleć ją w maszynce razem z przesmażoną cebulą. Dodać ugotowane w niewielkiej ilości wody i pokrojone w paseczki grzyby wraz z wywarem, jajka, dosypać bułkę tartą i przyprawy. Dokładnie wyrobić masę. Brytfannę wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Włożyć do niej masę fasolową. Piec w piekarniku w temperaturze około 200 stopni przez godzinę. Podawać z sosami i surówkami. Można jeść na zimno z pieczywem.