Sądecczyzna. 10 potraw rodem z Sądecczyzny. Możecie je sami przyrządzić, mamy przepisy. Zdjęcia
ŻUREK "TĘGOBORSKI"
Ta bardzo smakowita zupa pochodzi z okolic miejscowości Tęgoborze. Specjał ten wymaga tygodnia czasu na przygotowanie, znakomicie jednak smakuje w chłodne dni.
SKŁADNIKI
2 ząbki czosnku, 10 dkg słoniny, 3 łyżki mąki żytniej, 1 listek laurowy, szczypta majeranku, sól
JAK PRZYRZĄDZIĆ?
Zakisić żurek: mąkę wymieszać z pół l wody w glinianym naczyniu lub słoiku, dodać czosnek i przykryć gazą. Postawić w ciepłym miejscu na ok. 5 dni (gdy kisi się pierwszy raz może być nawet dłużej, ale przy następnym kiszeniu trwa to krócej). Na gotującą się wodę (ok. 11) wlać zakiszony żurek pamiętając o tym, aby trochę zakwasu zostawić na następne kiszenie. Żurek zamieszać, posolić, dodać listek laurowy, majeranek, odstawić. Drobno pokrojoną słoninę usmażyć i dodać do ugotowanego żurku. Podawać z ziemniakami lub chlebem.